وکیوم تراپی چیست؟
وکیوم تراپی، درمان زخم با فشار منفی (NPWT) می باشد. در واقع نوعی روش برای درمان زخم است که با اعمال فشار منفی، باعث کمک به کاهش اگزودا یا همان ترشحات زخم و کمک به ساختن بافت گرانوله میشود.
تاثیر فشار منفی روی زخم:
- تشریع گردش خون
- تحریک بافت گرانوله
- جذب ترشحات زخم
- کاهش باکتری های بستر زخم
این روش، در درجه اول برای درمان زخم های پیچیده ای استفاده می شود که بهبود نمی یابند یا ترمیم نمی شوند، مانند زخم پای دیابتی یا پیوند پوست.
این زخم ها را می توان به طور کلی به 2 نوع حاد و مزمن تقسیم کرد.
NPWT برای زخم های حادی که به دلیل عفونت، عفونت فعال، کشش پوست یا تورم، بسته نمی شوند یا به عبارتی ترمیم نمی یابند، ضروری می باشد.
همه پرسنل پزشکی می توانند NPWT را پیاده سازی کنند. با این حال، باید آموزش خاص و سطح کافی از تخصص را برای انجام این روش، کسب کنند.
در طول درمان، دستگاه وکیوم، فشار هوا را بر روی زخم کاهش می دهد. این موضوع می تواند به بهبود سریعتر زخم کمک کند.
گازهای موجود در هوای اطراف ما به سطح بدن ما فشار وارد می کند؛ دستگاه وکیوم زخم این فشار را از ناحیه زخم حذف می کند. این موضوع می تواند به چندین روش به بهبود زخم کمک کند؛ با گذشت زمان می تواند به آرامی مایع و ترشحات را از زخم بیرون بکشد. این روند تورم را کاهش می دهد و می تواند به تمیز کردن زخم کمک کند. NPWT همچنین به جمع شدن لبه های زخم کمک می کند. و ممکن است رشد بافت جدیدی را تحریک کند که به بسته شدن زخم کمک می کند.
چرا ممکن است به درمان زخم با استفاده از تکنیک وکیوم تراپی (NPWT) نیاز داشته باشیم؟
ممکن است برای زخم های تروماتیک تازه یا برای زخم مزمن به آن نیاز داشته باشید. در واقع وکیوم تراپی برای زخمی است که به مرور زمان به درستی بهبود نمی یابد. اگر اخیراً پیوند پوست داشته اید، ممکن است به NPWT نیاز داشته باشید. و ممکن است برای یک زخم بزرگ به آن نیاز داشته باشید. زخم های بزرگ اغلب زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند.
NPWT می تواند به طرق مختلف به بهبود سریع تر زخم شما کمک کند :
- تخلیه مایع اضافی از زخم
- مرطوب و گرم نگه داشتن زخم
- کمک به کنارهم کشیدن لبه های زخم
- افزایش جریان خون در زخم شما
- کاهش قرمزی و تورم (التهاب)
NPWT مزایای دیگری را نسبت به سایر انواع مراقبت از زخم ارائه می دهد. در این روش پانسمان ها معمولاً کمتر نیاز به تعویض دارند و راحت تر در جای خود نگه داشته می شوند.
فواید وکیوم تراپی زخم:
- حجم زخم را کاهش می دهد.
- مایعات اضافی را که می تواند مانع ترمیم زخم گردد از زخم جرا می کند.
- باعث کاهش مایعات بین سلولی شده و به این ترتیب تورم را کاهش می دهد.
- با افزایش خون رسانی شرایط مناسب برای تشکیل بافت های ترمیمی را ایجاد می کند.
- از خشک شدن سطح زخم جلوگیری می کند.
چه زمانی از وکیوم تراپی استفاده می شود؟
درمان VAC زخم برای زخم هایی که سخت ترمیم می شوند ایده آل است، مانند:
- زخم های دیابتی
- سوختگی شدید
- صدمات له کردن
- زخم بستر
- از بین رفتن زخم (زمانی که شکاف جراحی دوباره باز می شود)
- بیمارانی با زخم های حاد و مزمن
- زخم های ناشی از تروما
- پیوند پوست
استفاده از وکیوم تراپی در برخی موارد ممنوعیت دارد:
زخم هایی که
- به طور فعال خونریزی می کنند
- سرطانی هستند
- بافت نکروزه (مرده) زیادی دارند
- حاوی شریانها، اعصاب یا اندامهای در معرض دید است
- فیستول های درمان نشده
- عفونت استخوان درمان نشده
چگونه وکیوم تراپی به بسته شدن زخم کمک می کند؟
درمان VAC زخم باعث بهبودی می شود زیرا:
1) مایع اضافی را از بین می برد
ادم (تجمع مایع اضافی) پس از جراحی شایع است.ادم می تواند باعث تورم، افزایش خطر عفونت و تاخیر در بهبودی شود. مایع اضافی می تواند بر زخم و بخیه ها یا منگنه هایی که آن را بسته نگه می دارد، فشار وارد کند. درمان زخم با فشار منفی به آرامی مایع را از زخم خارج می کند،و فشار و تورم را کاهش می دهد.
2) باکتری ها را کاهش می دهد
عفونت نه تنها خطرناک است، بلکه می تواند از بهبود زخم نیز جلوگیری کند. بدن باید روی پاکسازی باکتری ها تمرکز کند و نمی تواند به مرحله بعدی ترمیم زخم برود.
وکیوم تراپی با حذف برخی از باکتری ها به بدن کمک می کند. این امر خطر عفونت زخم را کاهش می دهد و باعث می شود تا بهبودی به جلو حرکت کند.
3) جریان خون را بهبود می بخشد
پرفیوژن خوب یا جریان خون برای رساندن سلول های ترمیم کننده به زخم، حذف باکتری ها و سلول های مرده و رساندن اکسیژن به ناحیه مورد نیاز است. برداشتن مایع اضافی باعث پرفیوژن خوب می شود و نشان داده شده است که فشار منفی وکیوم تراپی باعث افزایش سرعت حرکت مایعات در رگ های خونی در ناحیه می شود.
4) باعث تسریع رشد بافت ترمیم کننده می شود
برای التیام زخم، بدن بافت جدیدی ایجاد می کند که لبه های زخم را به هم می چسباند و هر شکافی را پر می کند. مطالعات نشان داده اند که بسته شدن با خلاء باعث تحریک رشد این بافت ترمیم می شود.
5)زخم را تثبیت می کند
درمان زخم با فشار منفی زخم را ثابت نگه می دارد، مانند گچ گیری که استخوان شکسته را از حرکت باز می دارد. این به بهبود زخم کمک می کند و از آسیب مجدد به ناحیه جلوگیری می کند.
تکنیک وکیوم تراپی چگونه اجرا می شود؟
درمانگر، زخم شما را با یک پانسمان فوم یا گازی می پوشاند. زخمهای باز با یک پانسمان فوم متخلخل تخصصی پوشانده میشوند که با دست به اندازههای دقیق زخم بریده میشود، مگر اینکه از قبل برش خورده باشند. پانسمان فوم باید کل زخم را بپوشاند، به طور ایده آل در یک تکه. اگر زخم خیلی بزرگ باشد، ممکن است از چندین قطعه برای به دست آوردن پوشش کافی استفاده شود. ثبت تعداد قطعات استفاده شده ضروری است، زیرا این امر برای زمانی که پانسمان تعویض می شود برای جلوگیری از باقی ماندن تکه های فوم در داخل بستر زخم مهم است.
فومی که روی زخم گذاشته می شود دارای منافذ بازی بوده که برای تشکیل بافت جدید موثر می باشد. این فوم خاصیت هیدروفوبی (آب دوستی) دارد و این خاصیت باعث می شود که ترشحات زخم را از بین منافذ آن به محیط خارج منتقل کند و در محفظه جمع آوری کند.
یک فیلم چسب روی پانسمان فوم و اطراف آن قرار می گیرد تا اطراف آن را به طور کامل مهر و موم کند. این کار زخم را میبندد. فوم به یک لوله متصل می شود که به پمپ خلاء منتهی می شود. این پمپ قابل حمل است. هنگامی که پمپ روشن می شود، مایع و ترشحات را از طریق فوم می کشد و از لوله خارج می کند. پمپ ممکن است همیشه کار کند یا ممکن است خاموش و روشن شود. تنظیم دقیق دستگاه توسط درمانگر، به نوع زخم بیمار بستگی دارد.
تعویض پانسمان چه زمان باید صورت گیرد؟
اینکه هر چند وقت یکبار پانسمان عوض شود به زخم شما بستگی دارد. ممکن است هر روز عوض شود یا کم و بیش تغییر کند. شما یا مراقب شما ممکن است برای انجام این کار در خانه آموزش دیده باشید. یا ممکن است این عمل توسط یک درمانگر مراجعه کننده انجام شود. در برخی موارد، ممکن است توسط یک درمانگر در یک بیمارستان یا سایر مراکز انجام شود. اگر زخم بزرگ یا شدیدی دارید، ممکن است لازم باشد در یک مرکز مراقبت بمانید.
درمانگر شما ممکن است یک داروی ضد درد تجویز کند. این برای جلوگیری یا کاهش درد در هنگام تعویض پانسمان است.
اگر تب یا افزایش تورم یا درد در زخم خود دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر خون یا لخته خون در لوله یا مخزن دستگاه وجود دارد به آن ها اطلاع دهید.
در مدت درمان، از تغذیه مناسب و استراحت کافی اطمینان حاصل کنید. این برای بهبود مناسب زخم و جلوگیری از عفونت لازم است.
اگر سیگار می کشید، اقدامات لازم برای ترک آن را انجام دهید. مواد سمی موجود در دود سیگار (مخصوصاً نیکوتین، مونوکسید کربن و سیانید هیدروژن) توانایی بدن شما برای التیام زخم را بسیار مختل می کند.
خطرات عدم استفاده از وکیوم تراپی زخم چیست؟
اگر زخم مزمنی دارید که بهبود نمی یابد، درمان VAC می تواند یک گزینه برای شما باشد. این درمان می تواند به رشد بافت جدید و بستن زخم کمک کند. عدم استفاده از VAC ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد و بهبودی را به تاخیر بیندازد.
نکات مهم در مورد وکیوم تراپی:
- برداشتن بافت نکروتیک قبل از شروع درمان
- کنترل عدم نشت چسب وکیوم
- عدم فشار فوم در سطح زخم
- در جریان بودن فاز منفی 22 ساعت از 24 ساعت